Maandag Wasdag – voor modemerken

Door het coronavirus neemt de urgentie om anders met waardevolle materialen om te gaan toe. Textiel wordt (te) kort gedragen, deels omdat we meer te besteden hebben, maar vooral ook omdat de kwaliteit ervan is gedaald. Kleding is goedkoper geworden en gaat sneller stuk.

Deze derde bijeenkomst is specifiek voor textielverwerkers en modemerken. Op 5 oktober is een editie voor kennisinstellingen en op 12 oktober voor textielinzamelaars. Stuur een mail naar Claire Teurlings om je voor een van deze besloten bijeenkomsten aan te melden.

Tijdens ‘Maandag Wasdag’ presenteren de Gemeente Amsterdam, het MRA Bureau en de Amsterdam Economic Board de conceptversie van de ‘Visie & Roadmap voor Circulair Textiel voor de Metropool Amsterdam’. We vragen hier onze deelnemers om ons te helpen de randvoorwaarden te scheppen.

We zijn benieuwd naar ideeën over de juiste omstandigheden waarin bestaande en nieuwe activiteiten tot wasdom kunnen komen en hoe we nieuwe partijen op een makkelijke manier kunnen helpen hun activiteiten verder te brengen.

Achtergrond

De Metropool Amsterdam zet zich sinds jaar en dag in voor de transitie naar een circulaire economie middels een regionaal programma waar verschillende partijen intensief samenwerken. Binnen de textielindustrie zijn al grote stappen gezet om circulair gebruik mogelijk te maken en zijn er kansen om dit te versnellen.

Zo heeft de gemeente Amsterdam recentelijk unaniem een initiatiefvoorstel voor circulair textiel aangenomen en zich ten doel gesteld om tot 0 kg textiel in restafval te komen in 2030. Ook heeft de gemeente zich aangesloten als partner bij het EU Horizon2020 Reflowproject. Daarnaast biedt een samenwerking van verschillende partijen in de regio Zaanstad potentieel om een leverancier van textiele vezels van afgedankt gebruikt textiel te worden en slaan denimbedrijven de handen ineen voor een landelijke DenimDeal.

Een team van het MRA bureau, de gemeente Amsterdam en de Amsterdam Economic Board is in maart 2020 gestart met kennisgesprekken met diverse experts uit de industrie om te komen tot een eerste concept van de Visie & Roadmap Circulair Textiel MRA. Dat vormt de basis voor de Ronde tafels. De uiteindelijke versie wordt dit jaar geïntegreerd in o.a. de ‘Duurzaamheids Top’ in oktober, regionale Green Deals en voor het ondersteunen van een grote verscheidenheid aan stakeholders om hun activiteiten duurzaam in te richten.

Hang jij je schone was graag buiten? Doet jouw inzicht en ervaring op het gebied van circulair textiel er toe en wil je een bijdrage leveren aan deze ronde tafel? Stuur dan een e-mail naar Claire Teurlings.

#slimgroengezond

Wil je voortaan ons laatste nieuws en aankomende (online) events ontvangen? Volg ons dagelijks op TwitterLinkedIn en schrijf je in voor onze maandelijkse Board Update