How to Get People to Use Contact Tracing Apps

Algemeen

Amsterdam Smart City – Data Dilemma’s evenement

Het wachten is bijna voorbij. Op 1 september wordt in Nederland een contactopsporingsapp gelanceerd om COVID-19 te bestrijden. De ‘Coronamelder’ wordt momenteel in een bètaversie getest in de regio Twente. Over een paar weken kunnen alle Nederlanders de Coronamelder gebruiken. De app zou een belangrijke rol spelen bij het informeren van mensen wanneer ze rechtstreeks zijn blootgesteld aan iemand met COVID-19.

Maar zitten mensen wel echt te wachten op zo’n  app? Het gebruik is vrijwillig, maar er wordt gezegd dat 60% van de bevolking de app moet gebruiken om de effectiviteit te waarborgen. Gaat 60% van de Nederlanders een app installeren? Wat kunnen de overheid en andere belanghebbenden doen om een hoge acceptatiegraad te garanderen? Leren ze mensen hoe ze de technologie moeten gebruiken of voeren ze een marketingcampagne uit? En welke lessen kunnen we leren van andere landen die al apps voor het traceren van contacten gebruiken? Hoe zijn hun apps voor het traceren van contacten effectief geweest? Kunnen hun positieve resultaten mensen overtuigen om de app te gebruiken?

Bij smart city-projecten is technologie bijna nooit het probleem. Succes of mislukking hangt sterk af van de vraag of mensen technologie daadwerkelijk nodig hebben, gebruiken en begrijpen.

Discussieer mee tijdens het komende Data Dilemmas-event op 3 september!

Programma

Taal: Engels

  • 15.50: Digitale inloop
  • 16.00 – 16.05: Inleiding door Leonie van den Beuken, programmadirecteur Amsterdam Smart City
  • 16.05 – 16.45: Presentaties + Q&A | Waaronder Ivo Jansch, ontwikkelaar van de CoronaMelder app bij het Ministerie van Volksgezondheid. Binnenkort worden er meer sprekers aangekondigd!
  • 16.45 – 17.15 uur: Plenaire bespreking en afsluiting
  • 17.15 – 17.30 uur: Digitale borrel

Over de serie Datadilemma’s

De contactopsporingsapp is een voorbeeld dat laat zien dat de mogelijkheden van data en nieuwe technologieën voor stedelijke uitdagingen eindeloos zijn. We gebruiken data om steden veiliger, schoner en bijvoorbeeld toegankelijker te maken. Maar wat gebeurt er met alle gegevens die worden verzameld? Welke keuzes hebben mensen gemaakt en waarom? Hebben we de gegevens echt in alle gevallen nodig? Welke dilemma’s zijn er? Welke andere overwegingen spelen een rol? Deze vragen zijn voor iedereen belangrijk; voor overheden, inwoners en bedrijven. Amsterdam Smart City wil samen met jou onderzoeken welke beslissingen nodig zijn voor verantwoord gebruik van data. Data Dilemmas is een samenwerking tussen Amsterdam Smart City en het Datalab van de gemeente Amsterdam.

Ben je betrokken geweest bij het ontwikkelen, testen of uitrollen van een contact-tracing app voor covid-19 en wil je jouw ervaring als gebruiker of professional delen? Neem contact op met nancy@amsterdamsmartcity.com met een korte uitleg over hoe jij zou willen bijdragen aan de discussie!