Datacenters: het zoet en het zuur

 • Amsterdam Smart City
 • Digitalisering levert een exponentieel toenemende hoeveelheid data op, waardoor er behoefte is aan datacenters en connectiviteit. In 2030 zal het dataverkeer naar verwachting vertwintigvoudigen, waardoor op dat moment 5% van de wereldwijde elektriciteit wordt verbruikt. Uit een recent rapport blijkt nogal wat aarzeling of de verwachte opkomst van datacenters in Nederland de juiste weg is.

  Sommigen zeggen dat datacenters veel kostbare ruimte, (groene) energie en (drink)water in beslag nemen, en dat ze ook niet veel directe werkgelegenheid zouden opleveren. Uit het rapport bleek dat de connectiviteit en beschikbaarheid van de huidige datacenters in Nederland voldoende zou zijn voor de Nederlandse markt, aangezien deze slechts ongeveer een derde van hun capaciteit gebruikt.

  Critici reageerden snel en beargumenteerden de economische waarde van het onderbrengen van datacenters voor big data-gedreven industrieën. Niet alleen de economische waarde van high-connectivity datacenters is het vermelden waard, ook de veiligheid en eigendom van onze (Europese) data is een noemenswaardige factor. Het is noodzakelijk om de besluitvorming voor te bereiden waarin met deze aspecten rekening wordt gehouden.

  In deze sessie van Data Dilemma’s nodigen we je uit om te praten over de kosten en baten van het onderbrengen van datacenters, de complexiteit van de afweging van deze aspecten en hoe toekomstig beleid deze zou kunnen beheersen.

  Toegang tot dit evenement is gratis. Registratie is verplicht.

  Programma

  Het evenement is in het Engels.

  15.50: Digitale inloop
  16.00 – 16.05: Introductie door Amsterdam Smart City & Datalab
  16.05 – 16.10: Introductie tot uitdaging
  16.10 – 17.00: Presentaties + Q&A
  17.00 – 17.20: Plenaire discussie en afronding

  Sprekers:
  Onder meer Wout Rensink (provincie Noord-Holland), Thomas Moran (techUK) en Daan Terpstra (SDI Alliance).

  Achtergrondinformatie

  ***Over de serie Data Dilemma’s***
  De toenemende behoefte aan datacenters toont de snelheid waarmee de digitalisering van onze omgeving groeit. De mogelijkheden om data en nieuwe technologieën te gebruiken om grote overgangsuitdagingen aan te pakken zijn eindeloos. We gebruiken data om steden veiliger, schoner en toegankelijker te maken. Maar hebben we die data echt in alle gevallen nodig? Wat gebeurt er met alle data die worden verzameld? Welke keuzes hebben mensen gemaakt en waarom? Welke dilemma’s kunnen zich voordoen? Deze vragen zijn voor iedereen belangrijk; voor overheden, kennisinstellingen, bewoners en bedrijven. Amsterdam Smart City onderzoekt graag met jou welke beslissingen nodig zijn voor verantwoord gebruik van data. Data Dilemma’s is een samenwerking tussen Amsterdam Smart City en het Datalab van de gemeente Amsterdam.