Datacenters: digitaal fundament van elke stad – Masterclass voor beleidsmakers

Het internet is niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Alle digitale diensten zoals Cloud, mobiele apps en hosting diensten staan binnen de muren van een datacenter. Nederland is de trotse, op een na grootste datacenter hub ter wereld en groeit jaarlijks met 15%. Veel buitenlandse bedrijven kiezen daarom Nederland als Europees datadistributiepunt en als vestigingsplaats voor hun hoofdkwartier. Wat betekent deze groei voor jouw regio? En hoe bereid je je als beleidsmaker voor op de groei van deze jonge digitale sector?

Kom naar de masterclass! Dé kans om kennis op te doen over de laatste ontwikkelingen rond datacenters en om de dialoog aan te gaan met collega’s uit andere regio’s die aan dezelfde vraagstukken werken.

Een adequate digitale infrastructuur is een belangrijke vestigingsfactor voor bedrijven en een randvoorwaarde voor de internationale concurrentiepositie van Nederland: inmiddels heeft maar liefst 20% van alle buitenlandse investeringen betrekking op de digitale sector. Een essentiële sector dus, waarvan we de groei en ontwikkeling moeten blijven stimuleren.

Samenwerken is de enige manier om vooruit te komen. Daarom is het optimaliseren van de digitale infrastructuur één van de thema’s van het Uitvoeringsprogramma van de Ruimtelijke Economische Ontwikkelstrategie (REOS). Wat betreft datacenters, de parkeergarages van de digitale infrastructuur, begint dit met het delen van kennis over het hoe en wat van datacenters, het belang van de vestiging van een datacenter in uw regio en de gevergde voorbereiding voor de vestiging van een datacenter in uw gemeente.

De Dutch Data Center Association en Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX) nemen ons mee in de wereld van de datacenters. Dit doen zij middels een masterclass waarbij we ook zelf aan de slag gaan met een concrete casus van een overheidsorganisatie die met de vestiging van een datacenter te maken heeft gekregen.

Jouw ervaring met datacenter gerelateerde projecten

Waar loop jij  tegen aan in je datacenter gerelateerde projecten. Heb je bepaalde vragen of wellicht knelpunten die je zou willen bespreken? Lever jouw inbreng voor het programma. Je kunt hiervoor contact opnemen met Marinde van Rooij.