#1 Circular Challenge

 • Circulaire Economie
 • Voor het sluiten van 9 geselecteerde grondstofstromen en het hergebruik van producten brengt de Amsterdam Economic Board partijen samen voor het verkrijgen van het benodigde schaalniveau en een business case met voldoende volume en afzetkanalen. Partijen omarmen initiatieven om een grondstofstroom zo hoogwaardig mogelijk in de kringloop terug te brengen en producten te hergebruiken met het ondertekenen van een Circular Commitment.

  In een reeks van terugkerende events laten koplopers zien hoe ze circulaire initiatieven van de grond trekken en verder brengen. Samenwerkingspartners beklinken ‘live’ Circular Commitments voor het realiseren van een gezamenlijk initiatief. Daarnaast pitchen innovators circulaire ideeën en doen een uitvraag naar het publiek. De middag wordt gemodereerd door Jacqueline Cramer; ambassadeur circulaire economie en lid van de Amsterdam Economic Board.

  Programma

  • Aftrap door Roelof Kruize – Waternet. ‘Terugwinnen van grondstoffen is lucratief’. Waternet wint grondstoffen terug uit afvalwater en drinkwater. Waar is Waternet succesvol en waar niet? Hoe hebben ze het aangepakt? En waarom doen ze het eigenlijk?
  • De kracht van Sorteercentra: met o.a. Paul Koolbergen – AEB en Angeline Kierkels – Meerlanden. Koplopers lichten toe dat het opzetten van sorteercentra voor elektronisch en elektrisch afval werkgelegenheid biedt, geld oplevert en goed is voor het milieu. De vervolgstap is om gescheiden materiaalstromen hoogwaardig te verwerken voor hergebruik, bij voorkeur in de Metropoolregio Amsterdam.
  • Hoogwaardige verwerking van agro-food reststromen. ‘Live’ ondertekening van een Circular Commitment door Ad van Vugt van Exter B.V en Niek Persoon van de Amsterdam Green Campus om agro-food reststromen hoogwaardig te verwerken.
  • Almere ontwikkelt Upcycle City: Growing Green Cities. Met de Competitie Upcycle City – www.upcycle-city.nl – het Citylab Stedelijke Grondstoffen en de Grondstoffencoöperatie werkt Almere met het bedrijfsleven en de regio samen aan het opwaarderen van reststromen. Zo heeft Almere de regionale handschoen opgepakt van het opwaarderen van textiel. Jaap Meindersma en Henk Meijer nodigen aanwezigen uit om te participeren.

  Pitches

  Innovators pitchen circulaire initiatieven en doen een uitvraag naar het publiek.